Articole CobArticole despre povestea noastra, despre cob

Un proiect cu adevarat frumos, provocator si exemplificator despre ceea ce se poate face si la noi in tara in materie de acoperisuri verzi. Da, sa ai un acoperis verde pare simplu, dar la mijloc e o munca foarte complexa, care trebuie facuta de profesionisti. De altfel, iti vei da seama din imagini si vei putea sa apreciezi volumul de munca, utilajele necesare, dar si complexitatea sistemului. Sunt patru straturi de materiale izolante si hidroizolante sub cel de pamânt, si da in sol este mascat si sistemul de irigare. Astea nu le vezi. Ceea ce vezi insa este rezultatul final, adica un covor de plante. Spectaculos! Dar hai sa-ti spun mai multe.

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (2)


In satul Berca, invatatoarea Nicoleta Marin a avut ambitia sa ridice un mic complex turistic din case de lut denumit Cob Village Berca (ai sa vezi curând si articolul Irinei Anghelm, colaboratoarea mea care a fost acolo). Proiectul ei s-a bucurat de atentia celor interesati de case naturale inca de demararea lui si chiar daca n-a fost finalizat, vizitatorii si voluntarii nu ezita sa vina si sa vada cu ochii lor locul. De ce? Pentru ca se organizeaza ateliere interesante. Unul dintre ele a fost cel condus de catre peisagistii de la Arta Gradinilor care au gasit aici locul perfect amenajarea unui acoperis verde. Si inca unul de o suprafata mare, adica 320 de metri patrati. Cristian Anghel, proprietar al firmei Arta Gradinilor, este promotorul acoperisurilor verzi si gradinilor verticale in România. La Berca a facut mai mult decât sa amenajeze aceasa gradina, hai sa-i spun suspendata. A adus cu el zece studenti de la arhitectura peisagistica si timp de o saptâmâna acesti tineri au pus umarul la treaba, familiarizându-se cu ce inseamna la propriu un acoperis verde.

Etapele de izolare si hidroizolare a acoperisului verde

Etapele de izolare si hidroizolare a acoperisului verde


Etapele de izolare si hidroizolare a acoperisului verde
Sunt cinci cladiri in complextul de la Berca, iar una dintre ele urmeaza sa fie restaurant. Acoperisul acesteia n-a fost imbracat cu invelitoarea Tegola care se regaseste pe celalalte constructii de lut. De ce? Pentru ca o gradina suspendata are nevoie de straturi izolante sub solul in care sunt fixate plantele. Cristian Anghel spune ca exista doua tipuri de acoperisuri verzi – cele intensive cu o patura vegetala, cum e aici la Berca, sau extensive, unde stratul de sol pus deasupra celor ce asigura izolarea si hidroizolarea ajung la 80 cm grosime, un substrat suficient pentru a gazdui arbusti si arbori maturi. Desigur, nu orice acoperis se preteaza pentru o gradina suspedanta, spre exemplu trebuie sa aiba o anumita panta, dar aici conditiile acestea au fost intrunite.

De la randare (in prima poza) la gradina adevarata pe acoperis

De la randare (in prima poza) la gradina adevarata pe acoperis


De la randare (in prima poza) la gradina adevarata pe acoperis
Asa ceva nu se poate face fara proiectare prealabila. Asa cum ai nevoie de un proiect pentru casa, asa e si pentru gradina, cu atât mai mult cu cât este una suspendata. Sunt calcule de facut pentru a vedea daca structura de rezistenta permite amenajarea unui acoperis verde. Ceea ce vezi in etapa finala de proiectare, adica in randarile proiectantilor, este doar vârful aisbergului. Toate imaginile acelea frumoase despre cum va arata gradina se bazeaza pe proiecte mai complexe de rezistenta, de instalatii. E munca dom’le! Si e o mare responsabilitate. Eu n-as avea curajul sa-mi fac o gradina, daramite un acoperis verde fara proiect. Poti sa te trezesti cu casa peste tine, cu alunecari de sol, cu probleme. Dar aici totul a fost facut ca la carte, doar ti-am spus ca a fost un atelier, ca sa nu spun workshop. La câte etape sunt si la câti oameni lucreaza pretul de 65 de euro + TVA pe metru patrat pentru un astfel de acoperis nu mi se pare deloc mult. Vorbim despre unul cu patura vegetala, nu padure deasupra casei.

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (5)


Imi pare rau ca n-am imagini mai elocvente, dar si din cele de fata poti sa-ti dai seama ce mult se schimba aspectul unei cladiri care are acoperis verde. Mi-a placut faptul ca domnul Cristian Anghel de la Arta Gradinilor a montat si jardiniere si elemente decorative in ansamblul gradinii suspendate, tocmai pentru a conferi varietate si putin volum suprafetei plate. Oricum, de acum incolo daca vrei sa vezi cu ochii tai cum arata un acoperis verde poti merge la Berca. Si daca vrei sa-ti faci o gradina, fie ea in curte sau pe acoperis nu uita ca partea de proiectare este esentiala si ca pentru ea lucreaza cel putin doi arhitecti. Si muncesc la greu! Sa nu crezi ca ceea ce se face pe calculator nu presupune munca, talent si cunostinte. Din contra, e o treaba migaloasa si ea trebuie platita. Pe baza proiectului afli nu doar cum va arata gradina ta, ci si cât te poate costa. Aici la Berca Cristian Anghel a dat de peste un client deschis la minte. Bravo Nicoleta pentru mini satul tau Cob Village Berca si bravo Cristian si echipei sale pentru o lucrare de referinta la noi in tara. Sper sa te inspire si pe tine!

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (9)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (8)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (1)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (6)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (2)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (3)

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (7)

 

 

Articol preluat de pe site-ul http://adelaparvu.com/

Login Form