Articole CobArticole despre povestea noastra, despre cob

A facut multa valva acest complex turistic, care este in plin proces de amenajare. Nicoleta Marin a avut aceasta idee de a construi o pensiune altfel, cu cladiri bazate pe o tehnica traditionala la noi si redescoperita de occidentali. Da, este vorba despre casele din lut, denumite in engleza cob house. De aici s-a nascut si denumiea proiectului Cob Village Berca. Nicoleta Marin si-a dorit de mult timp sa investeasca in tehnologii eco. Initial a avut in minte alt proiect, dar a ajuns la ideea de pensiune in speranta de-a revigora si Berca, un loc frumos din Buzau. Si pensiunea ei, desi nu e gata, atrage o multime de oameni interesati de casele naturale. Aici s-au facut si inca se mai organizeaza o multime de ateliere, unde voluntari si curiosi pot invata mai multe despre tehnicile de constructie cu materiale traditionale sau despre sisteme inovatoare cum sunt acoperisurile verzi.

adelaparvu.com despre acoperis verde la Berca, gradina pe acoperis, design si executie Arta Gradinilor (9)


Desi pare la indemana sa construiesti cu materiale naturale, nu e deloc asa. Volumul de munca este urias, iar procesul de constructie presupune multa rabdare. Dupa perioada de iarna cand constructiile n-au fost izolate cu ferestre si usi ele au trebuit lasate o perioada ca sa se zvante. Zidurile acestea respira natural, ca atare ele atrag umezeala, care la randul ei se elimina tot natural, deci nu le poti forta sa se usuce mai repede. Dar cum a dat vremea buna cum s-a trecut la etanseizarea caselor. Nicoleta Marin a invatat multe in urma demararii proiectului. Desi a apelat la un arhitect, respectiv la Ileana Mavrodin, lucrurile n-au decurs cum s-ar fi asteptat, adica sa o aiba pe doamna arhitect la fata locului. Ca atare, a trebuit sa se documenteze mult, iar implicarea ei efectiva pe teren o poate recomanda acum ca un adevarat specialist. Da, desi e invatatoare ea stie pe propria-i piele (si pe propriul buzunar) ce inseamna sa construiesti o casa din lut. Asa ca daca ai in vedere sa-ti faci una, cu siguranta ca-ti va spune verde in fata la ce sa te astepti.

Foto Mediafax

Foto Mediafax

Proiectul Nicoletei Marin poate fi considerat unul de pionerat la noi. De ce? Pentru ca pentru prima data cineva a avut curajul si a facut eforturi financiare de-a ridica un complex turistic din case de lut, menit sa ajute si comunitatea zonei. Da, Nicoleta se gandeste la Cob Village Berca ca la un adevarat centru cultural, unde isi doreste sa organizeze de la targuri la ateliere, de la spectacole la tabere pentru toti cei interesati de un stil de viata sanatos. Si deja a devenit unul, desi, repet, nu e finalizat. Nicoleta spera ca in luna iunie 2014 sa poata deschide oficial complexul, chiar daca lucrurile nu arata ca ar avansa prea repede. Dar uite, restaurantul complexului a devenit o lucrare de referinta in materie de acoperisuri verzi, iar cladirile din lut sunt pe lista celor dornici de a afla mai multe despre casele naturale. Aici Nicoleta a adus si aduce in continuare copii in excursii, care au sansa sa vada inca de mici ce inseamna o casa naturala, sa afle mai multe despre beneficiile materialelor naturale si despre natura in general.

Nicoleta Marin (dreapta) Foto Cob Viilage Berca


Nicoleta Marin (dreapta) Foto Cob Viilage Berca

Ma bucur de faptul ca la noi incepe sa se schimbe perceptia asupra caselor din materiale naturale, cum sunt si cele din lut, si asta gratie unor oameni creativi si curajosi precum Nicoleta Marin. Da, astfel de oameni ne provoaca sa vedem si sa testam beneficiile acestor tipuri de constructii, care, ridicate cu materiale naturale, pot oferi confortul asteptat in secolul XXI. O casa din lut nu e doar un bordei, asa cum multi cred, ci e mult mai mult decat atat, iar despre asta te vei putea convinge la Berca, acolo unde a fost si Irina Anghel, despre care ti-am spus ca a scris si a fotografiat locul de curand, adica chiar de Pasti. Eu abia astept sa vad Cob Village Berca finalizat. Pana atunci, uite, mai jos am sa-ti redau textul Irinei.

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013, foto Mediafax


Cob Viilage Berca in faza de santier 2013, foto Mediafax

Irina Anghel iti povesteste despre Cob Village Berca


Irina Anghel iti povesteste despre Cob Village Berca


Text Irina Anghel
Iubesc Buzaul. Cum as putea incepe altfel? Il iubesc pentru comorile lui naturale si pentru ca este un pol energetic binefacator, fenomen apreciat de multi turisti inaintea mea, fie ei autohtoni sau veniti de pe alte meleaguri, sa masoare claritatea cerului si vivacitatea telurica. Pentru ca, da, aici este taramul pietrelor vii sau al trovantilor cu forme spectaculoase, al focurilor vii si al vulcanilor noroiosi, activi si ei. Ii iubesc oamenii pentru ca sunt primitori si lungi la sfat ca nimeni altii, pentru ca isi lasa gospodaria pe mai tarziu si binevoiesc a se insoti cu noi pe carari ascunse, numai de ei batatorite si deci nimerite. De la aceste adevaruri am pornit in demersul meu de popularizare a zonei: sufera din lipsa infrastructurii, a promovarii turistice, a brand-ului culinar.

Cob Village Berca in aprilie 2014, Foto Irina Anghel


Cob Village Berca in aprilie 2014, Foto Irina Anghel

Cob Village Berca in aprilie 2014, Foto Irina Anghel


Cob Village Berca in aprilie 2014, Foto Irina Anghel
De Pasti, am avut o chemare: sa ma reintorc la Berca, de data aceasta, pentru complexul de cob, proiect inregistrat sub numele de Cob Green Village – restaurant, casute de 4 camere, fiecare cu baie proprie si spatii de agrement. Imi doream sa-l simt cum pulseaza sub palme, stiut fiind ca o constructie de acest gen nu se ridica decat mangaiata, de la fundatie pana la ultima tesitura si, imi imaginam ca trebuie sa se fi transmis mult din suflul si sudoarea omului catre amestecul de lut si resturi vegetale! Surpriza a fost ca, la vizita mea, intr-o perioada inca ploioasa si relativ rece, cobul sa germineze semintele ratacite printre paiele din compozitia zidariei. Astfel, ici si acolo, firisoare timide de grausor si iarba se ridicau gravitational sa induplece o raza de lumina – lupta mult prea emotionanta sa o surprind in arhiva foto!

adelaparvu.com despre complexul Cob Village Berca, satul de vacanta cu case din lut Berca (11)


Va scriam despre lipsa fondurilor pentru sustinerea si promovarea oricarei initiative in turismul local, fapt ce-i determina pe foarte putini sa deschida pensiuni private. Chiar de ar fi, banii ar fi directionati catre prioritati urgente, intr-un judet in care inundatiile fac ravagii pe perioada primaverii, cand rup podurile si aduc namolul de pe versanti, troienele astupa drumuri si destrama gospodarii. Tinand deci cont de conditiile climaterice, fundatia cob-urilor este una obisnuita, ca pentru sol alunecos, cu rezistenta pe trunchiuri de salcam, cojite si tratate contra infiltratiilor pluviale. Zidurile au 60 de cm grosime, iar amestecul de lut si fibre organice le permit sa respire natural si, astfel, sa asigure umiditatea optima pe tot parcursul anului, adica racoare in zilele toride si caldura in lunile hibernale.

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013


Cob Viilage Berca in faza de santier 2013
Trebuie sa va subliniez ca intregul ansamblu este ridicat din materiale naturale, de la compozitia peretilor, termoizolatia din spuma ecologica si pana la cele 3 straturi de tencuiala. Mai mult, pe acoperisul restaurantului se dezvolta un ecosistem – format din plante (puteti vedea si jardiniere) si un habitat pentru albinele ce vor asigura polenizarea, – sustinut de o formatie de straturi impermeabile, ce nu pericliteaza structura constructiei. Daca pe timp ploios, surplusul de apa este preluat de tandemul de streasina si burlane, in anotimpul secetos, umidificarea este asigurata de un sistem de irigatii cu senzori/ programatori. Va atrag atentia asupra detaliilor exterioare, acele forme de tencuiala colorate cu lut adus din diverse zone ale tarii, ce vor da, probabil, nume fiecarei asezari in parte: nu v-ar placea sa fiti cazati in Casa Mesteacanului sau in cea a Mierlei?

In foto Irina Anghel la Cob Village Berca


In foto Irina Anghel la Cob Village Berca, aprilie 2014
M-a fascinat acest demers inedit al Nicoletei Marin, invatatoare de profesie, care le ofera deja copiilor nu numai educatie, ci si recreatie intr-un mod constructiv, prin actiunile de igienizare a padurilor, prin taberele cu orar sportiv si de orientare turistica. Complexul sau de cob mai este pe gustul meu si prin faptul ca recicleaza inteligent si estetic sticle, borcane si lunete de autoturisme, prin intermediul carora lumina se filtreaza magic la interior. Va scriam dintru inceput ca sustin acest proiect de pionierat, care se materializeaza incet, dar sigur, desi are costuri uriase privind manopera – toata munca efectuandu-se manual, fara cofraje sau utilaje. (Numai ecosistemul de pe un singur acoperis are costuri evaluate la 20 de mii de euro.) Tot in introducere va asterneam ca iubesc acesti oameni, pentru ca simt chemarea stramoseasca in a se reintoarce la traditie si a o perpetua prin generatiile care ne vor asigura, intr-un final de cariera profesionala, viitorul. Sper sa te inspire si pe tine!

Cob Village Berca in aprilie 2014

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

Cob Viilage Berca in faza de santier 2013

 

Articol preluat de pe site-ul http://adelaparvu.com/

Login Form